تونل انجماد و كاربردهاي آن

آژانس ديجيتال ماركتينگ ياراپلاس، آماده ارائه خدمات تبليغات مجازي براي كسب و كارها، مشاوره رايگان 05137571626

تونل انجماد و كاربردهاي آن

۸۶ بازديد

تونل انجماد-صنايع برودتي حقيقي

تونل انجماد يك سالن با قدرت سرمازايي بالا و در حدود منفي ۳۰ تا ۶۰ درجه سانتي‌گراد است. از اين تونل‌ها مي‌توان براي منجمد كردن محصولات گوناگوني از جمه مواد غذايي و ميوه‌جات استفاده كرد. سبزيجات، گوشت، آبميوه و محصولات دريايي در اين تونل‌ها بدون افت كيفيت منجمد شده و بافت و كيفيت اوليه خود را حفظ مي‌كنند. براي منجمد كردن مواد غذايي روش‌هاي متعددي وجود دارد كه تونل‌هاي انجماد يكي از اين روش‌ها محسوب مي‌شوند. اين روش انجماد سريع مزايايي نسبت به روش‌هاي آهسته انجماد دارد كه در طول مقاله با آن‌ها آشنا مي‌شويد.

تونل انجماد

انجماد و تاثير آن بر كيفيت مواد غذايي

انجماد مواد غذايي همواره يكي از دغدغه‌هاي بشر بوده است.  با گذشت زمان و پيشرفت تكنولوژي، فرايندها و روش‌هاي متفاوتي براي نگهداري از مواد غذايي در اختيار قرار گرفته است. عوامل زيادي از جمله سرما، گرما، رطوبت، خشكي و باكتري‌ها و قارچ‌ها همگي در فساد مواد غذايي نقش بسزايي دارند. از همين‌رو استفاده از تكنيك انجماد يكي از آسان‌ترين و منطقي‌ترين راه‌هاي نگهداري مواد غذايي براي يك مدت مشخص به شمار مي‌رود. در واقع انجماد موادغذايي، كيفيت و زمان نگهداري محصولات متفاوت را بالا برده و از اين طريق ديگر مجبور به تحمل ضرر و زيان فاسد شدن مواد غذايي نخواهيم بود.

در واقع بر خلاف تصور عموم انجماد سبب كشته شدن ميكروب‌هاي مواد غذايي نمي‌شود؛ بلكه با كند كردن عمل ميكروارگانيسم‌ها بر كيفيت مواد غذايي تاثير گذاشته و از خراب شدن آن‌ها جلوگيري مي‌كند. روش‌هاي متعددي براي انجماد وجود دارد؛ مواد غذايي را مي‌توان به روش‌هاي آهسته و يا سريع منجمد كرد. در روش آهسته، مواد غذايي را در فضايي با دماي پايين قرار مي‌دهند تا آرام منجمد شود اما در انجماد سريع روش‌هاي متفاوتي براي اين عمل وجود دارد كه يكي از آن‌ها با عنوان تونل‌هاي انجماد شناخته مي‌شود.

تونل انجماد؛ روشي براي انجماد سريع

همان‌طور كه كمي پيش‌تر گفتيم، در انجماد سريع روش‌هاي متفاوتي وجود دارد؛ به عنوان مثال محصول را به صورت مستقيم با ماده منجمد كننده تماس مي‌دهند و يا از طريق تماس غير مستقيم محصول مورد نظر با ماده انجماد كننده اين اقدام را انجام مي‌شود. يكي‌ديگر از روش‌هاي انجماد سريع، عبور جريان هواي بسيار سرد است؛ از آنجايي كه عبور اين جريان بسيار شديد هواي سرد درون يك تونل مخصوص انجام مي‌گيرد، به آن تونل انجماد گفته مي‌شود. اين روش انجماد سريع به صورت اختصاري با نام iqf  نيز شناخته مي‌شود.

تونل انجماد

تونل iqf چه مزايايي دارد؟

يكي از مشكلاتي كه ممكن است انجماد براي مواد غذايي به وجود بياورد، تشكيل كريستال‌هاي بزرگ يخي بر روي محصولات است. يكي از مزاياي انجماد به روش تونل، كم بودن زمان مورد نياز است. انجماد سريع و عبور جريان سرد از مواد غذايي، مانع از تشكيل اين كريستال‌هاي يخي بر روي محصولات مي‌شود. از طرفي گاهي ممكن است انجماد باعث افت كيفيت محصولات متفاوت شود؛

اما در روش‌هاي انجماد سريع كيفيت، طعم و بوي مواد غذايي تا حدود زيادي حفظ مي‌شود. يكي‌ديگر از مشكلاتي كه انجماد مواد غذايي ممكن است براي مصرف كننده به وجود بياورد، انجماد بخش بزرگي از يك محصول است كه ممكن است مشتري به اين اندازه به اين محصول نياز نداشته باشد. در روش iqf اين امكان فراهم شده است تا با جداسازي تك تك محصولات از يك‌ديگر نه تنها استفاده مشتري از آن راحت‌تر شود بلكه كيفيت و ماندگاري محصول منجمد شده بالاتر رود.

انواع تونل انجماد را بيشتر بشناسيد

 همان‌طور كه در ابتداي مقاله ذكر كرديم، انجاد به دو روش آهسته و سريع قابل انجام است كه انجماد سريع خود به چند روش متفاوت صورت مي‌گيرد. يكي از روش‌هاي انجماد به روش سريع تونل انجماد است كه اين نيز به دو شكل قابل انجماد است؛ تونل‌هاي انجماد خطي و تونل‌هاي انجماد مارپيچي. در تونل خطي براي انجماد مواد غذايي آن‌ها را در هواي سرد غوطه‌ور مي‌كنند كه براي انجماد انواع سبزيجات مانند نخود فرنگي، لوبيا سبز، قارچ و … مورد استفاده قرار مي‌گيرند. اما تونل‌هاي انجماد مارپيچي، براي انجماد مواد غذايي در خطوط توليد مورد استفاده قرار مي‌گيرند؛ چرا كه اين تونل‌ها چيزي حدود ۲۰۰ تا ۱۲۰۰۰ كيلوگرم در ساعت ظرفيت دارند.

در روش iqf، عبور جربان هواي سرد از محصولات در زماني كوتاه باعث انجماد مواد غذايي مي‌شود؛ اين يك نوع روش مكانيكي به شمار مي‌رود. در واقع در اين روش جريان هواي سرد شديدي از طريق فن از اطراف محصولات عبور مي‌كند و اين اقدام منجر به منجمد شدن محصولات مي‌شود. اما يكي‌ديگر از روش‌هايي كه با كمك آن محصولات را درون تونل‌هاي انجماد منجمد مي‌كنند،

غرق‌سازي محصولات درون مايع نيتروژن با دماي بسيار پايين است. با توجه به انواع تونل انجماد، تونل‌ هاي انجماد خطي تا ۱۲ تن و تونل‌هاي انجماد مارپيچي تا ۳ تن در ساعت ظرفيت دارند. تجهيزات ساخت اين تونل‌ها تا حدود زيادي به كاربرد آن‌ها بستگي دارد مثلا بعضي از تونل‌ها را به تسمه نقاله مجهز مي‌كنند. اما در حالت كلي مي‌توان گفت بيشتر تجهيزات ساخت تونل مشابه با سردخانه است؛ كمپرسور، اواپراتور، تابلو برق و كندانسور جزو تجهيزات ساخت يك تونل به شمار مي‎‌رود.

تونل هاي انجمادي

انواع تونل‌هاي انجماد بر اساس عملكرد آن‌ها

تونل‌هاي انجماد بر اساس عملكري كه دارند نيز به چند دسته تقسيم مي‌شوند. وزشي، تماسي، حاوي نوار نقاله و … انواعي از تونل‌هاي انجماد به شمار مي‌روند كه هركدام بسته به ويژگي‌هايي كه دارند براي منجمد كردن محصولات متفاوتي مورد استفاده قرار مي‌گيرند. نحوه عملكرد تونل وزشي به اين صورت است كه هواي سرد به كمك فن‌ها از روي محصولات عبور كرده و باعث منجمد شدن آن‌ها مي‌شود. اما در روشي مانند تماسي مواد در بين جداره‌ها قرار مي‌گيرند و گاهي نيز مواد را به صورت مستقيم با نيتروژن تماس مي‌دهند.

تونل انجماد چه تفاوت‌هايي با سردخانه دارد؟

يكي از مشخص‌ترين تفاوت‌هايي كه بين تونل‌هاي انجماد و سردخانه وجود دارد، سرعت انجماد بالا است. در تونل‌هاي انجماد محصولات با سرعت بسيار بيشتري نسبت به سردخانه منجمد مي‌شوند و اين امر مي‌تواند ماندگاري محصول را بالاتر برده و كيفيت آن را تا حدودي بيشتري حفظ كند. همچنين نوع اواپراتور نيز در اين دو متفاوت است؛ اواپراتور در تونل‌هاي انجماد معمولا به صورت ايستاده قرار مي‌گيرد. در طريقه ساخت درهاي تونل و سردخانه نيز تفاوت‌هايي وجود دارد؛ طريقه باز شدن و طراحي درب تونل‌هاي انجماد بسيار متفاوت است و جنس ساخت آن‌ها از نوع پي وي سي و يا پلي استر است.

اصول طراحي تونل‌هاي انجماد

براي ساخت و طراحي تونل‌هاي انجماد يكي از مهم‌ترين فاكتورهايي كه بايد به آن توجه شود، ظرفيت تونل است. زماني كه به ساخت يك تونل انجماد براي منجمد كردن محصولات متفاوت فكر مي‌كنند، محاسبات طراحي بر اساس نوع ماده‌اي كه قرار است در اين تونل منجمد شود، دما و زمان لازم براي انجماد آن صورت مي‌گيرد. بر اين اساس مي‌توان گفت ظرفيت تونل در حقيقت مقدار موادي است كه در زمان مشخصي سرد شده و به دماي مورد نظر مي‌رسد. براي طراحي و راه‌اندازي يك تونل به تجهيزاتي از قبيل: شيرهاي انبساط، تابلو برق و عايق، كندانسور و اواپراتور نياز است. زماني يك تونل طراحي مي‌شود بايد در ساخت و طراحي آن دقت شود كه تا حد ممكن زمان انجماد محصولات كاهش يايد؛ چرا كه با اين اقدام، بافت و كيفيت مواد غذايي حفظ مي‌شود.

شايد از خود بپرسيد چرا زمان كم براي انجماد مواد غذايي ضروري است؟ افزايش زمان انجماد باعث مي‌شود تا سطح مواد منجمد شده و يخ مانند يك عايق عمل كرده و از كاهش دما و انجماد درون مواد غذايي جلوگيري كند. همچنين در طراحي در براي تونل، از پيچ‌هاي مخصوصي استفاده مي‌شود كه تحمل فشار بالا را داشته باشند.

درب هاي تونل انجماد 

دربهاي تونل انجماد كنترل دار ، با استفاده از پيچهاي مخصوص در فشارهاي با اداراي سيستم بسته شدن خاصي مي باشد.دربها داراي انواع رنگ شده سفيد ، پي وي سي ، ضد زنگ و يا پلي استر قابل انتخاب براي مشتري مي باشد.

درب از پي وي سي داخلي ،آلومينيوم آنادايز شده عايق كاري حرارتي از محيط زيست ، گسگت هاي مخصوص كه داراي طراحي بخصوصي جهت حفظ دما مي باشند تشكيل مي گردد و به صورت انتخابي مي تواند داراي يك محل برا ي شيشه كنترل باشد.

تونل انجماد iqf

تونل انجماد iqf

كيفيت مواد غدايي حين انجماد؛ مهم‌ترين مسئله‌اي كه بايد به آن توجه داشت

برخي از مواد غذايي حين انجماد كيفيت اوليه خود را از دست مي‌دهند به همين‌خاطر بايد براي انجماد انواع سبزيجات و مواد غذايي از چگونگي فرايند انجماد آن‌ها به طور كامل اطلاع داشته باشيد. براي اينكه فرايند انجماد محصولات به درستي انجام شود بايد علاوه بر زمان و دماي انجماد به مسائل ديگري نظير دماي مناسب براي ميكروب كشي نيز توجه كرد. به‌طور مثال بسياري از ميوه‌ها حين چيده شدن و انتقال به تونل‌ها براي انجماد آلوده به انواع سم‌ها و شهدها هستند. بنابراين بايد براي حفظ كيفيت و سلامت مواد غذايي و ميوه‌جات قبل از انتقال آن‌ها به تونل انجماد، محصولات آلوده جهت شستشو درون آب صد درجه سانتي‌گراد قرار بگيرند.

آنزيم‌هايي كه براي انجماد برخي از ميوه‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد جز آنزيم‌هايي به شمار مي‌رود كه قابليت اكسيداسيون را در طول فرايند انجماد افزايش مي‌دهند و از فاسد شدن آن‌ها جلوگيري مي‌كنند. اما براي انجماد فراورده‎‌هاي گوشتي هيچ دستوراعملي در طول فرايند انجماد نياز نسيت. عوامل متعددي در كيفيت مواد  منجمد شده تاثيرگذار است كه برخي از آن‌ها عبارتنداز:

  • شرايط نگهداري محصول مورد نظر
  • انتخاب روش مناسب براي انجماد
  • دارا بودن دقت كافي در انتخاب محصول و آماده‌سازي آن براي انجماد

مزاياي انجماد به روش تونل انجماد

اين سيستم يكي از بهترين روش‌هاي موجود براي منجمد كردن محصولات مورد نظر اعم از مواد غذايي، محصولا گوشتي، ميوه‌جات و … مي‌باشد. برخي از مزاياي استفاده از اين روش را مي‌توان به صورت خلاصه به صورت زير بيان كرد:

  • مواد در مدت زمان كوتاهي منجمد مي‌شوند
  • امكان رشد باكتري به حداقل مي‌رسد
  • انجماد با سرعت بيشتري انجام شده و در زمان صرفه جويي مي‌شود
  • به دليل اتوماتيك بودن بخش‌هاي مختلف آن نياز به نيروي انساني كمتر مي‌شود

تونل انجماد سنتي‬‎ صنايع برودتي برادران حقيقي

تونل انجماد سنتي ( Traditional freezing tunnel )

تونل انجماد سنتي معمولا جهت انجماد گوشت ، مرغ ، ماهي ، بستني ميوه جات ، صيفي جات ، سبزيجات ، پيش سردكن هاي كشتارگاه ها و هرگونه محصولاتي كه به اين دما نياز دارند استفاده مي شود .

تونل انجماد سنتي در يك شيفت كاري ۸ ساعته دماي هرگونه محصول را به ۴۰- درجه سانتيگراد تغيير مي دهد .

سردخانه فريون و تونل انجماد با قيمت دستگاه انجماد سريع مناسب به همراه گارانتي و خدمات پس از فروش به شما عزيزان ارائه مي گردد.

صنايع برودتي برادران حقيقي آمادگي ساخت و اجرا هرگونه تونل انجماد سنتي از تناژ يك تن الي به بيشتر را با تجهيزات فريوني و تجهيزات آمونياكي را در هر نقطه از كشور و خارج از كشور را دارد و جهت اطلاع از اطلاعات فني و روش ساخت با ما تماس بگيريد .

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.